/ БГНЕС
Търговци на дребно в Хамбург поискаха от общинските власти обезщетение от 18 милиона евро за щети, нанесени от протестиращи по време на срещата на върха на Г-20, предаде ДПА.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СБЛЪСЪЦИТЕ В ХАМБУРГ

Искането за обезщетение от собствениците на магазини на дребно в централната градска част е отправено в тяхно общо писмо до кмета на Хамбург Олаф Шолц. Протестите в Хамбург, прераснали в насилие, продължиха три дни.
Германският канцлер Ангела Меркел осъди действията на протестиращите и настоя пострадалите от техните вандалски прояви да получат компенсация от държавата. В писмото на търговците на дребно от центъра на Хамбург се посочва, че в сумата за обезщетение засега не са включени парите, похарчени за предпазните мерки, които те са били принудени за вземат преди срещата на върха.

СНИМКИ: Съпругите и съпрузите на лидерите от Г-20

В писмото се отбелязва също, че някои магазини изобщо не са успели да отворят врати по време на срещата на върха, защото техните служители са били изплашени от насилието от страна на протестиращите и не са се явили на работа. Потенциални клиенти пък не са били допускани от силите на реда до централната част на града заради полицейските операции срещу буйстващите демонстранти.

За да компенсират загубите си, търговците на дребно освен това искат разрешение да работят две допълнителни недели преди Коледа.
БТА