Турция може да разреши на Русия да използва базата Инджирлик
Турция може да разреши на Русия да използва базата Инджирлик / БГНЕС, архив

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу не изключва Анкара да разреши на Русия да използва авиобазата Инджирлик за операции срещу „Ислямска държава" (ИД).

„Ще си сътрудничим с всеки, който се противопоставя на ИД. От самото начало водим тази борба и отворихме базата Инджирлик за всеки, който иска активно да участва в нея. Защо да не можем да си сътрудничим и с Русия? ИД е враг на всички ни и с него трябва да се воюва", каза Чавушоглу в интервю по телевизионния канал TRT.

Русия използва за удари по джихадистите сирийската база Хмеймим.

САЩ официално могат да използват турската военна база Инджирлик

Москва засега не води официални преговори с Анкара за предоставяне на Русия на достъп до базата Инджирлик в Южна Турция. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Не знам дали военните са имали официални контакти по този въпрос. Ако не греша, такива няма. Разбрахме за това от медиите. Безусловно това е важно изявление и това предстои да бъде анализирано в политически и във военен план, каза Песков.

Той заяви още, че Русия и Турция възнамеряват отново да открият каналите за обмен на информация между разузнавателните служби.

В последно време каналите за обмен на информация с Турция не работеха, сега предстои да ги отворим отново, каза Песков.

Отношенията между Москва и Анкара се подобриха, след като президентът на Турция Реджеп Ердоган на 27 юни изпрати послание на руския си колега Владимир Путин, в което се извини за свалянето на руския бомбардировач Су-24 и изрази съболезнования във връзка с гибелта на руския пилот.

Саудитски изтребители пристигнаха в турската база Инджирлик

Турската военна база Инджирлик е официално предоставена на на водената от САЩ коалиция срещу бойците на "Ислямска държава" през 2015 година. През февруари тази година Саудитска Арабия също разположи изтребители в турската база.

Източник: БТА, БГНЕС