/ БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп вярва, че неговият предшественик Барак Обама изобщо не знае точно защо е получил Нобелова награда за мир, предаде РИА Новости.

Доналд Тръмп е заплаха за американската демокрация според Обама

"Обама получи Нобелова награда за мир веднага след като дойде на власт. Всъщност той дори не знае за какво е получил тази награда", каза Тръмп в събота вечер по време на реч пред привърженици в щата Невада.

Тръмп за пореден път се нахвърли и срещу своя съперник-демократ Джоузеф Байдън: "Той не може да управлява държавата, защото изобщо не вярва в политиката. Той просто иска да спи в Белия дом".

Норвежкият депутат, член на Прогресивната партия Кристиан Тюбринг-Джеде номинира Тръмп за Нобелова награда за мир през 2021 г. Тръмп се похвали, че е номиниран като награда за ролята си в споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ.

Тръмп поиска Върховният съд да отмени закона за здравеопазване на Обама

Според правилата за присъждане на Нобеловата награда за мир, тя трябва да се даде на „човека, който е постигнал най-голям успех или е направил повече от другите в обединяването на народите и намаляването на броя на действащите армии, както и за провеждането на конгреси за мир и привличането на вниманието към тях“.

През последните години формулировката от преди повече от век се тълкува доста широко, поради което решенията на комисията за присъждане на наградата често търпят критики.

Носителите на награди през последните години са политици, защитници на правата на човека, политически активисти и хуманитарни организации със заслуги в различни области.
БГНЕС