Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити твърдо решението си да изтегли своята страна от Парижкото споразумение за климата, което е подписано от почти всички държави, предаде Франс прес.

Важни моменти от Парижкото споразумение

"Много сме горди с това", обяви Тръмп в реч, посветена на развитието на американския енергиен сектор. Той аргументира решението си да изтегли Съединените щати с необходимостта от защитаване на местните работници и компании.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

"Може би ще се (присъединим отново към Парижкото споразумение), но това ще стане при по-благоприятни условия", отбеляза американският президент в словото, което произнесе в министерството на енергетиката.

Меркел: Няма връщане назад по отношение на Парижкото споразумение

Климатът се превърна в тема на сериозен спор между Съединените щати и западните им съюзници, откакто администрацията на Тръмп встъпи в длъжност през януари, отбелязва АФП. Срещата на върха на Г-20 идната седмица в Германия се очертава доста бурна.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че Европа е "по-решена от всякога" да се бори срещу промените в климата и че Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне.
БТА