Доналд Тръмп ще отсъства, но всички ще мислят за него: Републиканската партия провежда първия си дебат за изборите през 2024 г. без бившия президент, който, затънал във водените срещу него разследвания, реши да бойкотира проявата.

Бившият държавен глава на САЩ избра да пропусне събитието, което започва в 20:00 ч. местно време в Уисконсин, заради голямата си преднина в проучванията сред републиканците.

Парадоксът: с четири повдигнати обвинения за по-малко от шест месеца, в момента милиардерът категорично води пред буквално всички конкуренти в надпреварата за номинацията. Всеки обрат в тази дългогодишна съдебна сага носи милиони долари под формата на дарения от убедените тръмписти, тъй като той твърди, че е жертва на "лов на вещици".

Как се предизвиква вълнение около първия дебат в отсъствието на основния фаворит? 

Това е предизвикателството, пред което се изправя "Фокс нюз", любимата телевизия на консерваторите. Това е и предпочитаният канал от осмината кандидати републиканци, поканени днес, които се борят за присъствие в политическия и медийния свят, съсредоточен върху проблемите на Тръмп със закона.

Като започнем от губернатора на Флорида Рон Десантис, бившия вицепрезидент Майк Пенс и бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли - всички те полагат усилия да наваксат изоставането си от бившата телевизионна риалити звезда.

Дебатът, който се излъчва и в платформата "Ръмбъл", има опасност да остане в сянка. Най-голямата подигравка е, че по същото време, по което ще се проведе дебатът в Милуики, се очаква Доналд Тръмп да даде интервю на бившия водещ на "Фокс нюз" Тъкър Карлсън, което ще се излъчва в мрежата "Екс".

"Утре вечер ще бъда зает - приятно (гледане)!!!", написа вчера Тръмп в платформата си "Трут соушъл".

Бившият президент ще бъде още по-зает утре вечер, когато трябва да се яви в съда в Джорджия заради обвиненията срещу него, че е оказвал натиск след президентските избори през 2020 година. 

В понеделник адвокатите му се съгласиха да платят гаранция от 200 000 долара и му позволиха да избегне досъдебното задържане в ключовия югоизточен щат при условието, че не нарушава никакви закони. На практика Тръмп официално ще бъде арестуван и му бъде направена снимка в ареста, което потенциално може да опозори кандидата на републиканците. След това той ще бъде освободен.

Победителят в първичните избори ще се изправи срещу кандидата на Демократическата партия, който най-вероятно ще бъде Джо Байдън, на президентските избори на 5 ноември 2024 година.

Съревнование, за което Доналд Тръмп вече е в очакване, говорейки ежедневно за възможен дуел с неговия приемник Байдън. Обвинявайки без доказателства сегашния президент, че стои зад юридическите му проблеми, той му даде един от любимите си прякори: "Мошеника Джо".

Президентът демократ, който се бори за преизбиране, се старае да не коментира обвиненията срещу Тръмп, тъй като е притеснен да не подхрани обвинения, че превръща правосъдната система в инструмент. Това не попречи на Джо Байдън да засили темпото на кампанията си, организирайки собствена контрапрограма с предизборни реклами на стойност 25 милиона долара, изтъкващи предимствата на големите инфраструктурни проекти, гласувани в началото на мандата му. 
Анелия Пенкова/БТА