Трето тяло на жертва от катастрофата край Смоленск беше ексхумирано в Полша
Трето тяло на жертва от катастрофата край Смоленск беше ексхумирано в Полша / снимка: Reuters, архив

Полската полиция ексхумира тялото на Януш Куртика, една от жертвите на самолетната катастрофа в Смоленск, в Русия, при която загинаха полският президент Лех Качински и над 90 полски политици и военни, предаде ДПА.

Ексхумирането беше извършено, след като семейството на жертвата изрази съмнение в заключенията на руските съдебни лекари, извършили аутопсията.

Това е третата подобна ексхумация, която свидетелства за недоверието, което някои поляци изпитват към руските разследващи на трагедията край Смоленск. Някои поляци подозират, че Русия не е подходила грижливо към доказателствата.

Ексхумацията на Куртика беше извършена по нареждане на военни прокурори във Варшава. Тленните останки бяха ексхумирани от гробището Раковски в Краков, предава БТА. Куртика беше началник на Института за национална памет, който разследва престъпленията на нацистите и комунистите в Полша.

Миналия август беше ексхумирано тялото на адвокат, загинал в същата катастрофа. След това полски експерти установиха, че при руската аутопсия са били допуснати пропуски, но те не са повлияли на основните заключения на съдебните лекари.

В понеделник беше ексхумирано тялото на политик, загинал в катастрофата, тъй като има също съмнения за допуснати грешки при аутопсията му в Русия.