Товарен самолет с помощи излетя от Франция за Мианмар
Товарен самолет с помощи излетя от Франция за Мианмар / cнимкa: БГНЕС

Товарен самолет с 35 тона помощи за жертвите от циклона Наргис в Мианмар излетя от Франция от летище Бордо-Мериняк, съобщава БГНЕС.

Самолетът, които първоначално трябваше да излети в петък, носи на борда си навеси, апаратура за пречистване на вода, медикаменти и хранителни продукти, заяви Бруно Делуш от френската организация „Лекари без граници“.

Втори самолет с помощи на Червения кръст, който трябваше да отпътува в субота сутринта, все още не е излетял заради недопускането му да премине през въздушното пространство на няколко неназовани страни, съобщи представител на Червения кръст. На борда му има 36 тона помощи, 14 тона от които са събрани от Червения кръст.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел нарече „неприемлива“ позицията на Мианмар по въпроса за жизненоважните хранителни помощи за жертвите на опустошителния циклон, преминал над страната в края на миналата седмица, заявиха от нейния офис.

Тези коментари са били направени по време на телефонния й разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, в който тя го е помолила да „засили контактите с правителството в Мианмар и съседните страни“ за по-бързо разпределение на помощите.