Въвеждане на строг локдаун още от Бъдни вечер изиска главният епидемиолог на Германия
Въвеждане на строг локдаун още от Бъдни вечер изиска главният епидемиолог на Германия / iStock/Getty Images
Главният епидемиолог на Германия Кристиан Дростен поиска още по-строги ограничителни мерки за задаващите се в края на месеца празници. Ситуацията в страната се счита за критична след като вчера бе отчетен максимален брой смъртни случаи от коронавирус: 590 за едно денонощие.

Експертът, ръководител на вирусологията в най-голямата клиника „Шарите“ в Берлин, анализира развитието на пандемията в страната в подкаст в мрежата на NDR. Дростен се застъпва да бъдат използвани празниците за въвеждането на „тотална блокада“, която влиза в сила на Бъдни вечер и за останалата част от Коледа.

Няма признаци броят на новозаразените в страната да спадне през следващите седмици, с традиционни коледни обеди и вечери със семейството и на работните места. Затова Дростен и още трийсетина учени подписаха документ, в който искат нови мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

За епидемиолога колкото по-бързо се действа, толкова по-добре, за да се избегне „истинска блокада в края на януари и през целия месец февруари“. Дростен припомня, че това би довело до задълбочаване на икономическана криза, предизвикана от първите две вълни на заразата.

Други предлагани от Дростен мерки са спирането на класнитне занимания от 14 декември, преминаване към дистанционна работа, където е възможно, през следващите няколко седмици и спирането на „всички групови дейности в областта на културата и спорта“ .

За по-късно, от 24 декември до 10 януари, групата експерти предлага пълното затваряне на всички дейности, които не са от съществено значение за ежедневните нужди, както се случи в много страни по света през първата вълна.

„Коледа, настъпването на Нова година и традиционните събирания покрай тях крият големи рискове за влошаване на ситуацията с инфекцията“, заключават учените.

За Коледа те предлагат семейни събирания в много тесен кръг, който не трябва да бъде разширяван по време на ограниченията от Бъдни вечер до януари.

Само по този начин, според експертите, може да бъдат избегнати по 50 000 новозаразени на ден през януари.

Превод и редакция: DarikNews