Ще има ли зрители от чужбина в публиката на oлимпиадата в Токио
Ще има ли зрители от чужбина в публиката на oлимпиадата в Токио / БТА
Въвеждат извънредно санитарно положение в Токио. Премиерът на Япония Йошихиде Суга предприема мерките заради нарастването на случаите на зараза с COVID-19, предадоха световните агенции.

Новата мярка беше оповестена две седмици преди откриването на летните Олимпийски игри в Токио, които бяха отложени от миналата за тази година именно заради пандемията.

Олимпийски игри
БТА

Суга поясни, че извънредното положение ще влезе в сила в понеделник и ще продължи до 22 август. Самите игри се откриват на 23 юли и се закриват на 8 август.

Марихуаната я провали: Шампионка на САЩ пропуска Олимпиадата заради положителна проба

Предстои среща между организаторите на Олимпийските игри, в това число представители на японското правителство и на Международния олимпийски комитет, за да решат дали да позволят зрители на спортните прояви, предаде Ройтерс, като се позова на японската телевизия Фиджи.

Това е четвъртото извънредно санитарно положение в Токио, отбелязва ДПА. То не е равносилно на строг локдаун с вечерни часове, както е в други страни. По време на японското извънредно санитарно положение хората са призовани да си стоят колкото се може повече у дома.

Ресторантите и караоке баровете са отворени, но не могат да сервират алкохол. Те ще трябва да приключват работа по-рано от обичайното. Тези мерки целят да ограничат участието на японците в различни празненства по повод на Олимпийските игри, криещи риск от увеличаване на случаите на зараза.
БТА