/ ThinkStock/Getty Images
Технология за лицево разпознаване, продавана от компанията „Амазон“ на програмисти, погрешно е идентифицирала 28 членове на американския Конгрес като хора, заподозрени от полицията, заяви Американският съюз за граждански свободи (АСГС), който е установил това при своя проверка.

"Амазон" каза в отговор, че не е съгласна с настройките на своята технология за лицево разпознаване при проверката. Въпреки това заключенията подчертават рисковете, които може да заплашват хората, ако полицията използва технологията по определени начини с цел залавяне на престъпници.

Как работи лицевото разпознаване? (ВИДЕО)

От май АСГС и други организации за граждански права настояват "Амазон" да спре да продава на правителства достъп до могъщия софтуер за разпознаване на образи "Rekognition".https://twitter.com/Ian56789/status/102253719388413250 https://twitter.com/Ian56789/status/1022537193884213250
Организациите изтъкнаха използването на технологията от правоприлагащите органи в американските щати Орегън и Флорида и предупредиха, че тя може да се употребява несправедливо срещу имигранти и хора, които не са с бял цвят на кожата.

Тяхната активност предизвика обществени дебати. Президентът на компанията "Майкрософт", която е конкурент на "Амазон", призова по-рано този месец Конгреса да проучи възможни регулации.

Трима демократи, идентифицирани при проверката на АСГС - Едуард Марки, Луис Гутиерес и Марк Десолние, изпратиха писмо до главния изпълнителен директор на "Амазон" Джеф Безос, в което изразиха тревога и поискаха информация за точността на технологията и употребата й от правоприлагащите органи.
БТА