Когато потребителят активира функцията Face ID се осъществява лицево разпознаване чрез камерата TrueDepth. С помощта на инфрачервени лъчи, устройството сканира лицето му и създава дълбочинна карта по 30,000 точкова система, изготвяйки математически модел и след това го запаметява. При следващо отключване на устройството, камерата сканира и сравнява резултатите. Ако съвпада с вече създадения модел, телефонът се отключва.

Face ID засича директния поглед на потребителя в телефона и тогава сканира лицето.  От Apple са съобразили, че това ще предпазва от случайно отключване на устройството, ако потребителят е близо до него.

Какво е Windows Hello?

Инфрачервената светлина е невидима за човек, но функционира по същия начин, както и дневната. Тъй като нейната честота е по-ниска от дневната, тя по-лесно преминава през дадени обекти, като например слънчеви очила. Те пропускат инфрачервените лъчи да преминат и това позволява на Face ID да улови изражението, дори и когато сте с тях.

лицево разпознаване
ThinkStock/Getty Images

Инфрачервените лъчи позволяват на технологията да работи и на тъмно. Камерата разполага със собствен източник на светлина под формата на инфрачервен лъч и не ѝ е нужен външен такъв, за да функционира. Чрез flood illuminator (инфрачервена светкавица) се балансира осветеността на лицето ви. Тъй като е невидима за човешкото око, при активирането ѝ няма да има ярка светкавица, което значи че дори и в пълен мрак или в не добре осветена обстановка iPhone X ще може да различи лицето Ви.

Facebook добавя нови настройки за защита на личните данни

Точно както и Touch ID отпечатъците, математическите модели на лицата ще се съхраняват в iPhone X Secure Enclave. Дори са криптирани и са недостъпни за други приложения, което допълнително затруднява злонамерени атаки. Разпознатите лица се запаметяват само и единствено на устройството и не се синхронизират със сървърите на Apple или с iCloud.

И още:

Да надникнем в бъдещето: Как ще живеят нашите деца и внуци? (ВИДЕО)

Германия ще тества технологията за лицево разпознаване на гарите

Мобилно приложение, разработено от русенски студент спира рекламите в телефона

Топ 10 на най-глупавите мобилни приложения

Google Play премахна заразени с шпионски код приложения

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук