/ ThinkStock/Getty Images
Windows Hello предоставя на потребителите на Windows 10 алтернативен начин, по който да се вписват в своите устройства и приложения, използвайки пръстов отпечатък, сканиране на ириса или лицево разпознаване. Механизмът за вписване е алтернатива на настоящите методи, включващи парола и се очаква да улесни потребителите. Очакванията са Windows Hello да се прилага към критични системи (системи и платформи с изключителна важност за потребителя), като предоставя един по-сигурен и надежден начин за защита на данните в тях, съобщават от СофтУни.

„Windows Hello решава няколко проблема: сигурност и неудобство. Традиционните пароли са несигурни, те могат да са трудни за запомняне и това принуждава хората или да използват по кратки, но лесни за отгатване пароли, или по-дълги, които обаче трябва да запишат някъде, за да ги запомнят. Всичко това компрометира в по-голяма или по-малка степен този метод на сигурност“, заяви Патрик Муурхед, президент на “Moor Insights & Strategy”.

Как работи Windows Hello?

Windows Hello ограничава възможните цели на една евентуална атака срещу личните ви данни, като просто премахва нуждата от пароли и други методи, чрез които е доста вероятно вашите данни или виртуална самоличност да бъдат откраднати.

“За лицевото разпознаване Windows Hello използва триизмерно-структурирана светлина, за да създаде модел на нечие лице. След това се прилага техника за anti-spoofing, която ограничава вероятността някой да направи триизмерно копие на главата или да използва маска, за да измами системата”, добавя Муурхед.

биометрични данни
ThinkStock/Getty Images

Потребителите на Windows 10 могат да настроят приложението през опциите за вписване, в account settings. Там те ще могат да изберат метода на защита при стартиране, но винаги ще могат да обновят тези данни (добавяне и премахване на допълнителни пръстови отпечатъци например).

Windows Hello срещу Face ID?

Windows Hello няма директен опонент, понеже е предназначен предимно за Windows 10 устройства. В същото време все пак са на лице и продукти, макар и за други платформи, като тези на Apple и Samsung, които осигуряват сходна технология за своите устройства. От Apple внедриха Face ID в iPhone X, като се очаква постепенно технологията да се приложи към всички бъдещи устройства на компанията, започвайки от iPad през тази година.

“По проекта Microsoft Hello се работи от 2015-а година, но технологията получи повече внимание едва когато Apple реализираха своята идея”, коментираха експерти от Софтуерния университет. Дори е възможно Microsoft да извлекат ползи от това закъсняло пускане, тъй като вниманието на потребителите е привлечено от самата технология и Microsoft влиза директно в битката за качество.