/ ThinkStock/Getty Images
Нов вид изкуствен интелект ще спира опасното съдържание в мрежата
96997
Нов вид изкуствен интелект ще спира опасното съдържание в мрежата
  • Нов вид изкуствен интелект ще спира опасното съдържание в мрежата
Нов вид изкуствен интелект ще може да разпознава зловредно съдържание в Интернет. Иновативното е, че той няма да работи с черен списък от сайтове или ключови думи, а непрекъснато ще анализира и ще се самонаучава кое е опасно и кое не. Целта е децата да използват мрежата, без да бъдат изложени на опасност или възможност да гледат или научат нещо, което би им навредило. Това е един от проектите на ИТ фирмата СУБХА.

Безопасен интернет и пространство, лишено от насилие, е целта на нов вид интерфейс, предназначен за деца. Половината от него ще бъде инсталиран на устройствата на потребителите, а другата половина на сървърите на компанията. На сървърите ще бъде моделирано съдържанието, до което децата ще имат достъп.

Изкуствен интелект
ThinkStock/Getty Images

Ето какво обясни за новия изкуствен интелект Никита Георгиев – изпълнителен директор на компанията в България: „Изкуственият интелект се самонаучава да разпознава такъв тип съдържание. Има алгоритъм, който се гради сам върху себе си. Дори ако се появи нов сайт, той ще разпознае, ако има такова съдържание – анализира снимките, звуците, видеото“.

Продукт, който също скоро ще бъде на пазара е таблет за деца, който ще разпознава лицевите им мимики чрез камерата и по това ще разбира дали им харесва съдържанието, дали се отегчават и дали внимават. Ще им напомня и да стават, и да се раздвижват на периоди от време. Началната цена на такъв таблет е 300 евро, а браузърът, разработен от компанията, е безплатен.