/ Guliver/Getty Images
Повече от 1000 приложения за Android са били заразени с шпионския софтуер SonicSpy от февруари месец досега, като някои от тях са разпространявани чрез Google Play, пише Hack Read.
 
SonicSpy може да прави снимки, да изпраща текстови съобщения, да следи и записва телефонни разговори и да записва информация за точки за безжичен интернет достъп. Специалистите, прихванали зловредния код, твърдят, че той е създаден в Ирак.
 
Веднъж свален, кодът се прикрива като премахва иконата си от менюто на смартфона. Тогава той гарантира достъп на киберпрестъпниците до личните данни на потребителя чрез свързване към сървър, отбелязва "Труд".
 
Google премахна трите заразени приложения от магазина си. Те се наричат Soniac, Hulk Messenger и Troy Chat.
 
Други приложения, съдържащи кода обаче, все още са достъпни в други магазини. Около 5000 потребители са свалили приложението Soniac, представящо се за приложение за съобщения, преди то да бъде премахнато.
 
Притежателите на смартфони трябва да избягват свалянето и инсталирането на приложения от непознати източници. Полезно е запознаването с отзиви - съмнителните приложения често имат нисък рейтинг.