Тайванска държавна телевизия поднесе извиненията на аудиторията си, след погрешно съобщение за китайска атака в Тайпе, на фона на ескалацията на напрежението с Пекин, предаде Ройтерс.

По време на живо излъчване в сряда сутринта, погрешка са изписали извънредно съобщение за ударени военни кораби и критична инфраструктура край Тайпе от китайски ракети.
Извънредното съобщение също така гласяло, че е възможно да се стигне до война, както и за запалена жп гара в Тайпей от „китайски“ агент, както и че тайванският президент обявява извънредно положение.

Страховете в Тайван се възродиха: Армията публикува наръчник с инструкции при инвазия

Последва извинение от водещата в сутрешния бюлетин в 10 часа местно време. По думите на телевизионната водеща, тези съобщения са били предназначени като част от съвместно учение с пожарната, но са били погрешно показани на телевизионните екрани след технически проблем.

Напрежението между Китай и Тайван се засили още повече на фона на руската инвазия в Украйна. Миналата седмица националните власти на републиката раздадоха наръчници на своето население за оцеляване в условията на война.