В последния ден от годишната сесия в Пекин, Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) одобри значително увеличение на военните разходи на Китай, съобщи ДПА. В присъствието на близо 3000 делегати, мнозинството от законодателния орган одобри икономическите политики на правителството заедно с проектобюджета, който предвижда рязко увеличение средствата за отбрана със 7,1 на сто.

Китайският премиер ще се оттегли от поста си

Това е най-голямото увеличение на разходите за отбрана от три години насам. Очаква се общите разходи да нараснат само с 3,9 процента.

Това се случва на фона на заплахите от страна на комунистическото ръководство към демократичен Тайван и териториалните спорове на Китай със съседите му в Южнокитайско и Източнокитайско море, отбелязва агенцията.

По време на годишната сесия официални лица потвърдиха геополитическите амбиции на Китай по отношение на Тайван. Комунистическото ръководство в Пекин гледа на острова като на част от своята територия, макар че от 1949 г. Тайван се управлява отделно от континенталната част на Поднебесната империя. Нарастващото напрежение между Китай, Тайван, Съединените щати и Япония поражда опасения на фона на руската инвазия в Украйна.

Камала Харис се срещна с вицепрезидента на Тайван

Няколко бивши високопоставени американски служители посетиха Тайван миналата седмица, за да изпратят сигнал за подкрепата на САЩ на фона на кризата в Украйна. САЩ са поели ангажимент за укрепване на отбранителната способност на Тайван и доставят оръжия на Тайпе. Предишните американски администрации оставиха открит въпроса дали ще се притекат на военна помощ на острова в случай на нападение, за да възпрат Пекин. Но през октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ имат "задължението" да го направят.
БТА