Камала Харис и Сиомара Кастро
Камала Харис и Сиомара Кастро / БТА
Вицепрезидентите на САЩ и Тайван вчера проведоха кратък разговор при встъпването в длъжност на новата президентка на Хондурас Сиомара Кастро - рядка среща, която е изключително символична и предизвиква гнева на Пекин в момент на покачващо се напрежение с Вашингтон, съобщи Ройтерс.

САЩ, както и повечето държави, нямат официални дипломатически отношения с Тайван, въпреки че твърдата им подкрепа за островната държава - както политическа, така и с продажба на оръжие - е една от основните причини за китайско-американски търкания.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви, че е разговаряла със своя тайвански колега Уилям Лай в Хондурас за общите интереси в Централна Америка и стратегията на американското правителство за отстраняване на "първопричините", за да се постигне ограничаване на миграцията.

"Краткият разговор, който проведохме, беше наистина за общия интерес в тази част на региона и очевидния интерес на Тайван към нашата стратегия за първопричините", каза тя пред репортери и добави, че Лай се е обърнал към нея.

Официалната Централна телеграфна агенция (ЦТА) на Тайван окачестви контакта като "обикновен поздрав", като заяви, че двамата държавници "са разговаряли за кратко и са взаимодействали естествено".

Агенцията публикува снимка, на която те стоят един до друг и разговарят, като и двамата са с маски на лицата, а Лай носи на ревера си значка с тайванското и хондураското знаме.

Лай каза на придружаващите го репортери, че в разговора си с Харис е благодарил на САЩ за тяхната "твърда" подкрепа за Тайван и е изразил мнението си, че тя е "много способен човек", съобщи ЦТА.

Китай реагира гневно. Службата по въпросите на Тайван заяви, че САЩ трябва да "предприемат реални стъпки за изпълнение на своите обещания да не подкрепят независимостта на Тайван и да престанат да си играят с огъня по тайванския въпрос".

Лай публикува в своя профил във Фейсбук малка снимка, на която е с испанския крал Фелипе Шести, въпреки че кадърът не показва двамата да разговарят.
Хондурас е една от едва 14-те държави, които официално са признали Тайван.

В предизборната си кампания Сиомара Кастро лансира идеята Тегусигалпа да изостави подкрепата си за Тайпе в полза на Пекин, но в сряда тя заяви пред Лай, че Хондурас е благодарен за подкрепата на Тайван и се надява да запазят отношенията си.
Кастро и Лай се срещнаха отново вчера, като Лай предаде дарение от материали за борба с пандемията от COVID-19.

"Оценявам солидарността, както и готовността да ни подкрепи в нашата програма за развитие", написа в Туитър президентката на Хондурас.
Говорейки след срещата си с Кастро, Камала Харис заяви, че те не са обсъждали Китай.

Китай засили натиска си за намаляване на присъствието на Тайван на международната сцена, заявявайки, че демократично управляваният остров е китайска територия, която няма право на междудържавни връзки.

В навечерието на изборите през ноември гостуваща американски делегация в Хондурас даде ясно да се разбере, че иска централноамериканската страна да запази отношенията си с Тайван.

САЩ са обезпокоени от нарастващото китайски влияние в техния заден двор, отбелязва Ройтерс
БТА