Тайно посещение у нас доведе до дипломатически скандал в Израел
Тайно посещение у нас доведе до дипломатически скандал в Израел / снимка: morguefile.com
Тайно посещение у нас доведе до дипломатически скандал в Израел
55909
Тайно посещение у нас доведе до дипломатически скандал в Израел
  • Тайно посещение у нас доведе до дипломатически скандал в Израел

Дипломатически скандал избухна в Израел след публикация във вестник „Аарец”, според която шефът на кабинета на зам.-министър се представял при посещението си в България като официален правителствен пратеник за срещите си с представители на сирийската опозиция. Действията на Менди Сафади, оглавяващ екипа на зам.-министъра за развитието на областите Негев и Галилея - Аюп Кара, са разгневили външния министър Авигдор Либерман след официално оплакване от страна на израелския посланик в София Шаул Камиса.

„Аарец” дори цитира част от доклада на Камиса до израелското външно министерство, в което се пита защо посолството не е разбрало за посещението на Сафади в България. Скандалът е накарал дори премиерът Бенямин Нетаняху да направи остра забележка на зам.-министъра Аюп Кара.

В доклада до началниците си с дата 13 август посланикът в София Шаул Камиса пише: „Преди две седмици господин Сафади се обади в посолството и се представи като заместник-министър за развитието на Негев и Галилея. След това се поправи и обясни, че е само пратеник на заместник-министъра, който ще посети България, за да разговаря с представители на сирийската опозиция в страната, както и с местни депутати. Казах му, че ще съдействам само след като получа одобрение от външното министерство”, обяснява посланикът. Камиса забравил за случая до момента, седмица по-късно, в който разбрал от български журналист, че Сафади все пак дошъл в България и водил въпросните преговори със сирийската опозиция. Освен това отишъл и в благоевградското село Юруково и разговарял със семейството на загиналия в атентата в Бургас шофьор Мустафа Кьосов. Там също се представил като официален пратеник на Държавата Израел.

В доклада си до Израел посланикът, който според „Аарец” е доста приближен до външния министър Либерман, попитал: „В какво качество всъщност господин Сафади е посетил България?”.

Пред „Аарец” зам.-министърът Кара е отрекъл пътуването на неговия помощник да е свързано с работата на министерството за Негев и Галилея и добавил, че Сафади е представял „други елементи от израелското правителство”. После обявил още, че „Сафади е бил поканен от българското правителство, за да обсъжда сирийския въпрос. Той се е срещнал с хора, за които не може да се говори открито”. Кара не пожелал да даде допълнителни подробности, защото темата била „чувствителна”.

Самият Сафади пък обяснил пред същото издание: „Има неща, за които посланикът просто не знае. Има и неща, за които самият заместник-министър Кара не знае и за които не мога да говоря по медиите. Ако един държавен служител може да работи и за друга служба в правителството, освен свързаната с официалната му длъжност, той го прави”, обяснил Сафади, но не пояснил коя е въпросната израелска служба.

Връзката между Сафади и сирийците вероятно идва от факта, че той е от село, което е населено с друзи, намиращо се на Голанските възвишения, граничещи със Сирия, обяснява „Аарец” и допълва, че в миналото Сафади е организирал срещи между самия Либерман и сирийската опозиция. Коментирайки гневната реакция на външния министър Авигдор Либерман, Сафади отсякъл: „А когато на него организирах срещи, тогава нямаше проблем с мен”.

От публикацията на „Аарец” става ясно, че за да прикрие скандала израелското посолство в София е подложило на натиск българска печатна медия, определена като „втория по големина вестник”. Репортер се свързал с пресслужител на посолството и казал, че е направил интервю с Менди Сафади, който се представил за „официален представител на Държавата Израел, отговорен за връзките със сирийската опозиция”. Посланикът обяснява: „Аз и служители на посолството упражнихме натиск върху редакцията на вестника да спре интервюто. Натискът беше сполучлив и то не излезе”, завършва Шаул Камиса.