ООН конференция
ООН конференция / БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН обсъди конфликта в Сирия, влошаването на ситуацията в северозападната сирийска провинция Идлиб и бъдещето на трансграничната хуманитарна помощ, но не беше постигнат значителен напредък, предаде Франс прес.

Според няколко дипломати не е обсъждано извършеното в Ирак убийство на иранския генерал Касем Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Убитият играеше значителна роля в Сирия.

На първото заседание при закрити врати, свикано по искане на Лондон и Париж, бяха изслушани Розмари Дикарло, заместник-генерален секретар на ООН по политическите въпроси и заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

На две други заседания, също проведени при закрити врати, беше обсъдена трансграничната хуманитарна помощ. В първото заседание участваха петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Във второто заседание участваха десетте непостоянни членки, които според дипломат са се обявили единодушно за продължаване на помощта без разрешението на Дамаск.

На 20 декември Русия и Китай наложиха вето на резолюция за удължаване на тази помощ, която се доставя през четири гранични пункта (два на границата с Турция, един на границата с Йордания и един на границата с Ирак). Според ООН помощи получават около 3 милиона сирийци в провинция Идлиб. Според Дамаск в района има само 800 000 лица, които имат нужда от помощи.

Москва, която подкрепя режима на Башар Асад, приема само удължаване на срока на действие на резолюцията с шест месеца и доставка на помощи само през двата гранични пункта на турско-сирийската граница. На 20 декември обаче внесеният от Русия текст не получи необходимите 9 (от общо 15) гласа, за да бъде одобрен.

Сирийският представител в ООН Башар Джафари заяви на пресконференция, че вече няма основание да се разрешава трансграничната хуманитарна помощ. Всяка хуманитарна помощ трябва да бъде получавана от Дамаск и "вече няма никакво оправдание за изпращането й през границите", подчерта той. Според него сирийското правителство в Дамаск "е решено да не се отказва от своите права и задължения като суверенна държава да премахне последния бастион на тероризма", добави той, визирайки провинция Идлиб.

Въпреки обявеното през август миналата година примирие, през последните седмици в Идлиб отново има случаи на насилие. Режимът на Башар Асад и руските му съюзници нанасят въздушни удари, има и случаи на боеве между правителствените сили и джихадисти и бунтовници, припомня АФП.
БТА