Съпругата Тамерлан Царнаев не е участвала в подготовката на терористичния акт
Съпругата Тамерлан Царнаев не е участвала в подготовката на терористичния акт / снимка: Reuters, архив

Заподозреният за извършването на терористичния акт в Бостън Джохар Царнаев е казал на следователите, че съпругата на по-големия му брат Тамерлан Катрин Ръсел не е участвала в подготовката на взривовете, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия Ен Би Си.

Неотдавна източници, запознати с разследването на експлозиите по време на Бостънския маратон, заявиха, че в компютъра на 24-годишната вдовица на Тамерлан Царнаев са открити материали, свързани с ислямския екстремизъм, припомня БТА. Миналата седмица "Ню Йорк таймс" съобщи, че Ръсел отказва да сътрудничи на следствието. Според източници на вестника следователите гледат скептично на твърденията й, че няма нищо общо с терористичния акт и не е помагала на братя Царнаеви да се укрият от властите.

Катрин Ръсел живее при родителите си в град Норт Кингстаун, щата Роуд Айлънд. Според телевизия Ен Би Си ФБР внимателно я следи, добавя ИТАР-ТАСС.

При бомбения атентат на 15 април близо до финиш линията на Бостънския маратон бяха убити трима души, а над 260 бяха ранени. Заподозрени за нападението са братя Царнаеви, които са етнически чеченци. 26-годишният Тамерлан бе застрелян от полицията, а 19-годишният Джохар бе ранен и задържан.