Съкращенията в българската армия ще са ясни през януари
Съкращенията в българската армия ще са ясни през януари / netinfo

Точният брой на съкращенията в българската армия ще стане известен през януари догодина, тъй като още се правят изчисления. Това заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков в Брюксел, където участва в Съвета по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз, в който този път заседаваха както министрите на външните работи, така и министрите на отбраната от съюза.

По думите на Близнаков сега е ясно, че броят ще надхвърля 1000. При толкова високи разходи за заплати, които достигат до 80 на сто от средствата за отбрана, остават много малко средства за нови въоръжения и бойна техника, посочи министърът.

Съкращенията ще обхванат също гражданските лица и свързаната с армията администрация, каза министър Близнаков. Той отбеляза, че до юни 2008 година всички министерства, не само на отбраната, трябва да съкратят служителите си с 12 на сто. В тази връзка от 1 януари следващата година ще бъдат намалени с 8 на сто средствата за заплати в министерствата.

Операция "Алтеа" в Босна и Херцеговина, развитието на военните способности на ЕС и дейността на Европейската агенция по отбрана бяха основните акценти в дискусията на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС по време на заседанието им в рамките на Съвета по общи въпроси и външни отношения в Брюксел. Министрите се обединиха около становището, че ЕС ще запази военното си присъствие в Босна и Херцеговина толкова дълго време, колкото е необходимо, за да продължи да допринася за поддържането на сигурна и спокойна среда.

За България е изключително важно сигурността в Западните Балкани да се запази, заяви в изказването си пред форума министърът на отбраната Веселин Близнаков. Пред журналисти министър Близнаков подчерта, че се обсъжда възможността да изпратим отделни военни специалисти в операция на ЕС в Източен Чад и в североизточната част на Централноафриканската република.