Тълпата с хора беше толкова голяма, че никой не можеше да помръдне в тясната улица. В един момент множество се разлюля, след което част от хората паднаха на земята. Те бяха силно притиснати от тълпата и се виждаше, че не могат да дишат.

Това разказа пред BBC свидетел на снощната трагедия в Сеул. 154 тийнейджъри и млади хора загинаха в голяма блъсканица по време на многолюдно честване в столицата на Южна Корея.

Национален траур в Южна Корея заради смъртоносното шествие в Сеул

Мъжът също е бил на злополучната алея, но успява на време да се измъкне от тълпата и се качва на близка платформа, за да остане в безопасност. От там той успява да види голяма част от случващото се.

"Виждах хора, които се задъхват и се опитват да вкарат поне малко въздух в дробовете си", споделя той.
 

Сеул
Guliver/Getty Images


Жертвите са тийнейджъри и млади хора под 30 години, разкриха корейските власти. Итеуон е популярно място в Сеул и привлича младежите със своя богат нощен живот. Особено популярно там през последните години е честването на Хелоуин, като специално за него в столицата на Южна Корея пристигат и много чужденци.

Туристическият блогър Сиа Лия също е била в Итеуон в злополучната нощ. Тя и съпругът й едва успяват да се измъкнат от тълпите. Според нейния разказ по тесните улички на пълния с барове район до 22 часа се вървяло доста свободно. Минути след това започнало да става „все по-тясно и по-тясно“.

 „Забелязахме, че хората се опитват да продължат напред, така че започнаха да се натискат, да се смеят малко и да напъват уж за забавление“, разказва тя пред BBC.

Изведнъж тълпата напред започнала да отговаря на напъните отзад и блъскането се засилило. "Спомням си, че се обърнах към съпруга си и му казах: „Това не е добре, трябва да се махаме оттук“.

Блогърката споделя, че краката й треперели от огромните усилия, което им било необходими, за да се измъкнат от тълпата.

„Когато отидохме на съседната улица, започнахме да чуваме линейка след линейка, след линейка и разбрахме, че нещо става“, разказва още Сиа Лия.

Други свидетели разказаха, че нещата допълнително се усложнявали заради високата музика, която идва от близките заведения. Тя се смесвала с виковете на хората, а когато станало ясно, че има жертви, паниката взела връх.

Много загинали и ранени в Сеул по време на шествие за Хелоуин (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Беше трудно да разбереш кой действително има нужда от помощ и кой е изпаднал в паника от случващото се", допълва Лия. Тя е публикувала кратко видео в профила си в Инстаграм, което проследява хронологично развоя на събитията в Итеуон.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sia Lilja (@iwanderlista)


Тази трагедия е най-голямата в Южна Корея от 2014 г., когато потъна фериботът Севол. Тогава загинаха 304 души, предимно ученици.