Световни лидери поднесоха съболезнования за трагедията
Световни лидери поднесоха съболезнования и изразиха шок и тъга, предизвикани от съобщенията за множеството жертви след блъсканица по време на празненство за Хелоуин в столицата на Южна Корея, предадоха световните агенции.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур и заяви, че е било истинско нещастие подобно бедствие да се случи в сърцето на Сеул, съобщи агенция Йонхап.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази своите най-дълбоки съболезнования и заяви, че той и съпругата му скърбят заедно с корейския народ.

Германският канцлер Олаф Шолц също поднесе съболезнования. "Това е тъжен ден за Южна Корея", написа той в Twitter. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е шокиран от броя на жертвите и изрази дълбоките си симпатии към семействата и приятелите на жертвите. Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че семействата и приятелите на жертвите, както и на ранените, ще бъдат в мислите ѝ. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че е "дълбоко натъжен" от трагедията в Сеул.

"От името на всички канадци изпращам най-дълбоките ни съболезнования на народа на Южна Корея след смъртоносната блъсканица в Сеул", написа в Twitter канадският премиер Джъстин Трюдо. "В този много тежък момент нашите мисли са със служителите на спешните служби и всички южнокорейци", заяви британският премиер Риши Сунак.

Припомняме, че 140 души загинаха, а над 150 бяха ранени след като са били смачкани в огромна тълпа в Сеул. По-рано властите в страната съобщиха за дузина хора, които са получили сърдечен арест. Жертвите и пострадалите са участвали в празненствата за Хелоуин
 
БТА