Страните от ЕС одобриха безвизов режим за Украйна при някои условия
Страните от ЕС одобриха безвизов режим за Украйна при някои условия / Guliver/Getty Images

Страните от ЕС дадоха предварително съгласие да отменят визите за украински граждани за краткотрайни престои, предаде Ройтерс.

"Радвам се, че решението ни изпраща положителен сигнал с наближаването на срещата на върха ЕС-Украйна на 24 ноември", заяви постоянният представител на Словакия в ЕС Петер Яворчик, чиято страна е ротационен председател на съюза.

ЕС поиска от Украйна повече усилия в борбата с корупцията

На 18 декември м.г. Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да разгледа възможността за въвеждане на безвизов режим с Грузия, Украйна и Косово в случай, че изпълняват плана за действие по подготовката за безвизов режим. На Украйна бяха поставени допълнителни условия по борбата с корупцията.

Решението касае отмяната на визите за краткосрочни престои на украинци в ЕС - до 90 дни и не по-често от веднъж на шестмесечие. Предстои то да се обсъди в Съвета на ЕС, където приемането му трябва да стане с единодушно съгласие.

В изявление на Съвета на ЕС се казва, че отмяната на визите за Украйна може да настъпи само едновременно с влизането в действие на европейския механизъм за преустановяване на безвизови режими.

Източник: БТА