Стотици опечалени изпратиха убития вчера в Бейрут ливански депутат
Стотици опечалени изпратиха убития вчера в Бейрут ливански депутат / netinfo

Стотици опечалени съпроводиха ковчега на антисирийския ливански депутат Уалид Ейдо, който загина вчера при атентат с кола бомба в Бейрут, предаде Ройтерс.

Участниците в траурното шествие скандираха лозунги срещу сирийския президент Башар Асад и съюзника му - президента на Ливан Емил Лахуд.

Ейдо е седмият виден ливанец с антисирийски възгледи, убит от февруари 2005 г. насам, след атентата, в който загина бившият ливански премиер Рафик Харири. Депутатът бе член на парламентарната група на Саад Харири, която има мнозинство в парламента.

Съюзниците на Ейдо обвиниха за убийството му Дамаск и заявиха, че то е в отговор на създаването на трибунала на ООН, който трябва да съди виновниците за убийството на Рафик Харири.

Няма официална реакция от страна на Сирия за убийството на Ейдо, но според сирийски вестник отговорността за него пада върху собствената му парламентарна група, посочва Франс прес. Представящият се за независим в. "Ал Уатан" обвини пряко

парламентарното мнозинство, че е пожертвало Ейдо, за да изпълни разрушителния си план за Ливан. Сирийските официални медии само съобщиха за убийството на депутата и цитираха ливанския президент и председателя на парламента Набих Бери - също поддръжник на Сирия. Те акцентираха върху думите на Емил Лахуд, според когото това престъпление съвпада с постигнатия напредък в търсенето на изход от политическата криза в Ливан.

Ливанският премиер Фуад Синьора се обърна към Арабската лига с молба за извънредно заседание, посветено на кризата в страната. Според ливанския арабските външни министри ще се съберат утре, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Синьора е поискал съдействие за разследване на атентата срещу Ейдо.