Нова Зеландия
Нова Зеландия / Guliver/Getty Images
Циклонът Гита се развихри в Нова Зеландия
96293
Циклонът Гита се развихри в Нова Зеландия
  • Циклонът Гита се развихри в Нова Зеландия
Около хиляда туристи са блокирани в Нова Зеландия в залива Голдън Бей, след като циклонът Гита предизвика свлачища. Бурята е прекъснала електроснабдяването на десетки хиляди домакинства, повалени са дървета, повредени са пътища. Циклонът нанесе сериозни щети на островите Тонга и Самоа, където достигна най-високата пета степен.

От българското Външно министерство съобщиха, че към момента в посолството на България в Канбера, Австралия, не е получавана информация за пострадали българи или такива, които са блокирани в Нова Зеландия поради лошото време.

Циклонът Гита нанесе значителни материални щети на архипелазите Тонга и Самоа в Тихия океан. Неговото влияние се усети и в Нова Зеландия със силни ветрове и проливни дъждове. Като превантивна мярка редица общини на Южния остров в Нова Зеландия, в т.ч. град Крайстчърч, са обявили бедствено положение. Има сведения за свличания на земна маса в местността Голдън Бей в най-северната част на Южния остров, довели до блокиране на главен път. Поради лошото време са отменени всички полети за и от столицата Уелингтън. По последни данни ситуацията е овладяна.
Към момента в посолството на България в Канбера, Австралия, не е получавана информация за пострадали български граждани или такива, които са блокирани в Нова Зеландия поради лошото време.

Нова Зеландия
Guliver/Getty Images

Министерството на външните ни работи препоръчва на всички наши сънародници, намиращи се в засегнатите райони, да се информират редовно за ситуацията чрез средствата за масово осведомяване и да следват инструкциите на местните власти. Ако имат възможност - да осъществят контакт със своите близки и да ги информират за своето местоположение и състояние.
Всички българи, които имат информация за свои близки в Нова Зеландия, с които не могат да установят връзка или се намират в бедствено положение, могат да подадат сигнал на телефона за спешни случаи на посолството на България в Канбера, Австралия или като се свържат със Ситуационния център на Външно министерство.