Столтенберг: НАТО е готов да приеме Северна Македония

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпраща ясен сигнал до Северна Македония - Алиансът е готов да приветства Македония за евроатлантическото семейство.
Това е посланието, изпратено от Столтенберг в интервю за МИА, което той дава малко преди посещението си в Скопие, където ще се проведе среща на посланиците на страните от Алианса.

ЕК препоръчва начало на преговори със Северна Македония и Албания

Той с нетърпение очаква отново да посети Скопие и заяви, че ратификацията на предприсъединителния протокол напредва добре. Столтенберг казва, че някои страни няма възможността да ратифицират протокола и според него членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за сигурността на Западните Балкани и целия евроатлантически регион.

На срещата на Северноатлантическия съвет се очаква да се говори за интеграцията на страната в НАТО, но също и за напредъка на реформите, включително тези в областта на правосъдието. Столтенберг говори за значението на участието на Северна Македония в срещите на Алианса, както и за по-нататъшното развитие на събитията в спора между Белград и Прищина.

НАТО ще проведе серия от свързани учение на Балканите


Пътувате до Скопие, където ще се проведе Северноатлантическият съвет на НАТО на 2 юни, какъв е поводът за това събитие и какви теми ще бъдат обсъдени на тази среща?
С нетърпение очаквам да посетя отново Скопие, този път със Северноатлантическия съвет, това са 29-те посланици на всички съюзници в НАТО. Посещението ни в Северна Македония изпраща ясен сигнал: готови сме да ви посрещнем в семейството на НАТО.

През февруари подписахме протокола за присъединяване. Това беше исторически момент за вашата страна и за Алианса. Сега Северна Македония има място в масата на НАТО. Външният министър Никола Димитров се присъедини към нас през април за годишнината на Алианса, а по-късно през юни министър Шекеринска отново ще участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Стево Пендаровски положи клетва като президент на РС Македония

По време на посещението на Северноатлантическия съвет очаквам да обсъдя интеграцията на Северна Македония в Алианса и вашия напредък в основните реформи, включително върховенството на закона, сигурността, разузнаването и отбраната. Важно е да продължим стъпката на реформата, докато се подготвяме за пълноправно членство, и ние ще продължим да ви подкрепяме.

Как напредва процесът по ратификация на протокола за членството на Северна Македония?

На път сме да приемем Македония в НАТО. Това стана възможно благодарение на ангажимента и смелостта на лидерите в Скопие и Атина да намерят решение на спора за името. Ратификацията напредва добре, когато всички страни членки ратифицират протокола за присъединяване, Северна Македония ще стане трийстият член на Алианса. Членството в НАТО ще донесе по-голяма сигурност и просперитет на всички хора в Северна Македония. Вие ще участвате в изработването на политиките на НАТО. Вашият глас ще бъде толкова важен, колкото този на всеки друг съюзник при вземането на решения, които трябва да запазят сигурността и просперитета на нашите страни. Сигурността е в основата на просперитета. Всъщност вече виждаме, че през изминалата година чуждестранните инвестиции в страната ви са се увеличили три пъти. Членството ви в НАТО ще допринесе за сигурността на Западните Балкани и целия евроатлантически регион. Това доказва, че упоритата работа, реформите и ангажираността са икономически ефективни и че вратите на НАТО остават отворени.
 
БГНЕС