/ NOVA
Хиляди пропалестински демонстранти излязоха в Лондон и други градове по света, за да поискат от Израел да прекрати бомбардировките на Газа, докато войната между Израел и "Хамас" навлезе в третата си седмица, а последиците от нея се разпространиха по целия свят, предаде Асошиейтед прес.

В деня, в който в Газа, където повече от 1 милион души трябваше да напуснат домовете си заради конфликта, започнаха да пристигат помощи, протестиращите се събраха под дъжда до Мраморната арка край лондонския "Хайд парк", след което се отправиха към правителствения квартал "Уайтхол".

БТА

Развявайки палестински знамена, участниците призоваха за прекратяване на израелската блокада и въздушните удари, предприети след жестоката атака в южната част на Израел от страна на контролиращата Газа ислямистка групировка "Хамас".

Британската полиция заяви, че по време на протестите е имало "прояви на безредици и няколко случая на реч на омразата", но "по-голямата част от протестната дейност е била законна и е протекла без инциденти".

Арабската среща за Газа настоя за независима палестинска държава

Няколко хиляди души участваха днес в пропалестинска демонстрация в западния германски град Дюселдорф, докато полицията в Берлин забрани планираното за утре шествие, предаде ДПА.

Според властите около 5500 души са излезли по улиците на Дюселдорф, за да протестират срещу израелските бомбардировки на Газа.

БТА

"Срещу войната, насилието и агресията в Газа" и "За мир, справедливост, човешко достойнство в Палестина" бяха част от лозунгите на плакатите, носени от участниците. Много от тях развяваха палестински знамена.

В Австралия хиляди хора преминаха днес през централната част на Сидни, скандирайки "Срам, срам за Израел" и "Палестина никога няма да умре".

БТА

Войната предизвика вчера протести в целия арабски свят и отвъд него, включително в окупирания Западен бряг, където палестинци горяха гуми и хвърляха камъни по израелските военни контролни пунктове. Израелските сили за сигурност отговориха със сълзотворен газ и бойни куршуми.

Множества излязоха по улиците в северната съседка на Израел - Ливан, в Ирак на граничния пункт на страната с Йордания, в самата Йордания, в градове и села в Египет, в столицата на Турция Анкара и най-многолюдния град Истанбул, както и в Индонезия, Малайзия, Мароко и Южна Африка.

БТА

В Ню Йорк стотици протестиращи от мюсюлмански, еврейски и други организации преминаха пред офиса на американската сенаторка Кристен Джилибранд в "Манхатън", като много от тях скандираха: "Прекратяване на огъня сега!" По-късно полицията арестува десетки протестиращи, които блокираха Трето авеню пред офиса на Джилибранд, като седнаха на пътя.

В Мексико десетки хора се събраха снощи пред израелското посолство, запалиха свещи и скандираха: "Свободна Палестина".

В цял свят се проведоха и произраелски демонстрации и бдения, много от които бяха насочени към връщането на заложниците, взети от "Хамас".

БТА

Алексей Маргоевски, БТА