Според Иран оттеглянето на Блеър може да има положително влияние
Според Иран оттеглянето на Блеър може да има положително влияние / netinfo

Техеран смята, че обявената вчера от Тони Блеър новина, че ще се оттегли от властта в края на юни, може да има положителен ефект, ако доведе до промяна в британския външнополитически курс, предаде Ройтерс, цитирайки иранския външен министър Манушер Мотаки.

Великобритания при управлението на Блеър беше близък съюзник на САЩ във войната в Ирак и в изолирането на Иран заради ядрената програма на Ислямската република.

"Ако след оттеглянето на Блеър външната политика на Лондон се промени до известна степен, то тогава напускането на Блеър наистина ще има положително влияние върху определени области, сред които и отношенията с Иран", допълни Мотаки.

Иран е заинтересован да подобри връзките си със Северна Корея, но външният дълг на страната към Техеран е пречка за установяването на по-тесни отношения, заяви иранският външен министър Манушер Мотаки, цитиран от Асошиейтед прес.

Това е първото в историята официално изявление, отнасящо се до отношенията между двете страни, които не са известни на широката публика. Размерът на севернокорейския дълг остава неуточнен.

"Необходимо е да отстраним някои пречки, за да положим основите на по-тясно сътрудничество", заяви Мотаки след среща с изпълняващия длъжността външен министър на Северна Корея Ким Йон-ир, който е на посещение в Техеран.

Мотаки добави, че Иран е все още заинтересован от подобряване на връзките със Северна Корея в "сферата на политиката, икономиката и културата".

От своя страна Ким Йон-ир заяви, че страната му ще подкрепи на международно равнище Иран.

През 2006 г. Съветът за сигурност на ООН наложи санкции на Северна Корея, след като страната извърши ядрен опит, и на Иран, който отказа да прекрати обогатяването на уран.

За двете страни се твърди, че са установили военно сътрудничество в началото на 80-те години, когато Саддам Хюсейн започна осемгодишната война срещу Иран.