С постановление на наблюдаващ прокурор от Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница“. Престъплението е по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

МВР проверява къде са отишли 10 млн. лв., предназначени за детска болница

В началото на февруари стана ясно, че МВР проверява изявлението на бившия здравен министър от служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров, че не е ясно къде са отишли 10 млн. лв., предназначени за детска болница. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. Подробна информация по случая ще бъде предоставена след приключване на разследването.

Новият здравен министър спира проекта за детска болница в двора на „Лозенец”

България е единствената държава в Европейския съюз, която няма модерна детска болница. Започнат преди 40 години, строежът ѝ е недовършен, а детайлите около реализация му предизвикват остра полемика в обществото.

През декември 2021 тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров от служебното правителство реши, че двора на болница "Лозенец" е най-подходящото място за изграждане на нова детска болница. С протокол той преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Последваха протести - на медици от самата болница, на студенти и преподаватели. Казусът със сливането доведе и до спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. От СУ заявиха, че няма да се съгласят със закриването на неговата университетска болница, тъй като Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. След идването на редовното правителство този проект бе спрян.