/ БГНЕС
Бразилските власти възобновиха днес издирването на стотиците хора, които са в неизвестност след срутването на стена на хвостохранилище, предаде АП.
 
Ново предупреждение след трагедията с хвостохранилище в Бразилия

Спасителните екипи се върнаха в покритите с кал райони след неколкочасово спиране на издирвателните дейности заради страховете, че има опасност от скъсване на стената на още едно хвостохранилище. Няколко квартала на югоизточния бразилски град Брумадинхо бяха евакуирани.
 

БГНЕС

 
Междувременно бразилските власти замразиха активи за 3 млрд. долара на минната компания "Вале" след инцидента със скъсаната стена на хвостохранилището близо до град Бело Оризонте в щата Минас Жерайс, съобщава АФП.
 

Река от кал заля домове и пътища след инцидент с хвостохранилище в Бразилия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според оценки на 24 000 души е било наредено да се оттеглят в по-високи райони, но следобед граждански инженери установиха, че второто хвостохранилище вече не е в опасност.
 

БГНЕС


Зони, покрити с подгизнала кал, изглежда изсъхват, което може да помогне на спасителите да стигнат до райони, които досега бяха недостъпни.
 
Дори преди половиндневното прекъсване на спасителните работи надеждите, че може да има оцелели избледняха и преминаха в мъка и гняв, отбелязва АП. Засилва се и гневът срещу компанията собственик на мината "Вале", както и въпросите за очевидната липса на алармена система в деня на инцидента.

Стотици са в неизвестност сред срутване на стена на хвостохранилище в Бразилия

БГНЕС


При инцидента изтекоха няколко милиони кубика кална маса, които заляха близкото селище. До момента потвърдените жертви на инцидента са 37 души, а близо 300 са обявени за изчезнали. Властите продължават спасителните операции, като живи изпод тоновете кал бяха извадени 176 души, 23 от тях са хоспитализирани.
БТА, БГНЕС