Минна компания предупреди за опасност от скъсване на стената на още едно хвостохранилище
Бразилската минна компания "Вале" предупреди, че има непосредствена опасност от скъсване на стената на още едно хвостохранилище в Брумадиньо, същия район, където онзи ден при скъсване на друга стена загинаха най-малко 34 души, а около са 300 в неизвестност, съобщи АФП.
 
Река от кал заля домове и пътища след инцидент с хвостохранилище в Бразилия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Компания "Вале", собственик на мина Корего до Фейжао, където се разигра трагедията, посочи в комюнике, че рано тази сутрин е задействала алармите, след като било регистрирано повишаване на нивото на водата в друго хвостохранилище на същата мина.
 
Пожарникарите съобщиха, че са започнали евакуация на населението от близките селища. Заради операцията по евакуирането са временно преустановени действията по издирване на евентуални оцелели след скъсването на първата стена, казаха спасителите.
 
Стотици са в неизвестност сред срутване на стена на хвостохранилище в Бразилия

Израелските военни съобщиха, че 130 израелски спасители вече пътуват за Бразилия, за да окажат помощ при издирването на оцелели, посочва АП. Групата включва подразделение със специално обучени кучета, пожарникари и специализирано звено от водолази. Очаква се те да останат около седмица. По данни на АП жертвите на петъчната трагедия до момента са 40.
БТА