Минимални са шансовете да бъдат открити оцелели след срутването
34 души са загинали, а близо 300 се водят за изчезнали след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия. Инцидентът стана в петък в мината Вале близо до град Бело Оризонте в щата Минас Жерайс.
 
Изхвърлени са няколко милиони кубика кална маса. В спасителната операция се включиха и хеликоптери, тъй като стичащата се кал е покрила с дебел слой сгради, превозни средства и пътища.
 
"Все още имаме надежди да намерим живи хора", каза пред репортери шефът на държавната пожарна служба, полковник Едгард Естава. До момента са спасени 176 души, 23 от тях са хоспитализирани.

Рухна стена на хвостохранилище в Бразилия, има жертви (ВИДЕО)

По-рано днес Ромеу Зема, губернаторът на югоизточния щат Минас Жераис, където стана трагедията коментира, че шансовете да бъдат открити оцелели сред стотиците, които по последни данни са в неизвестност след срутването на стена на хвостохранилище в Бразилия, предаде АФП.

"Полицията, пожарникарите и военните направиха всичко възможно, за да се опитат да спасят евентуални оцелели, но ние знаем, че отсега нататък шансовете са минимални и вероятно ще намерим само тела", каза Зема.
 

БГНЕС


Бразилският президент Жаир Болсонаро прелетя над опустошената зона, но отказа да говори пред репортери. Той обаче написа в социалните мрежи: "Трудно е да сдържиш емоциите си преди тази сцена. Прави се всичко необходимо за оцелелите, да се установят фактите, да се потърси справедливост и да се предотвратят нови трагедии", добавя той.
 
Армията обяви, че по заповед на Болсонаро е разположила 1000 войници, включително и специално обучени кучета, в засегнатата зона. Те са се включили в издирването на оцелели и в преодоляване на щетите.
  Бедствието е първата голяма криза, с която Болсонаро и неговото правителство се сблъскват след встъпването им в длъжност в началото на януари. Случилото се може да се окаже една от най-големите подобни трагедии в историята на Бразилия, пише АФП.
 
Скъсалата се язовирна стена е висока 86 м и е построена преди 42 години. Тя е била в процес на извеждане от експлоатация, а наскоро е преминала тестове за структурна безопасност.

Най-малко 9 загинали след срутването на стена на хвостохранилище в Бразилия (ВИДЕО)
 

БГНЕС


Подобен инцидент стана в Бразилия през ноември 2015 г. 19 човека загинаха при скъсването на две стени на хвостохранилище в град Мариана, също в щата Минас Жераис, припомня ТАСС.
БТА, БГНЕС