/ БГНЕС
Снежни бури предизвикаха блокиране на пътища, прекъсване на обществения транспорт и закъснения на полети в китайската столица Пекин и други части на страната, предаде ДПА.

Китайската държавна телевизия съобщи, че заради лошото време 184 автобусни линии в Пекин са били спрени в сутрешния час пик. Местните власти осигуриха повече влакове и технически персонал за градското метро, което да компенсира прекъсванията на наземния транспорт.

Според властите час пик е започнал много по-рано от обичайното.

Зимата е един от най-сухите сезони в Пекин и много рядко се случва да завали сняг. 

Заради силния снеговалеж са затворени пътни отсечки и в провинция Хъбей, където се намира столицата, както и в северните провинции Хейлунцзян, Ляонин, Цзинин и в автономния район Вътрешна Монголия.

Експресните влакове в Китай се движат с по-ниска скорост заради метеорологичните условия. В централната провинция Хънан снежна буря парализира за кратко работата на основното летище на административния ѝ център Чжънчжоу.

Повечето начални и средни училища в града с население от 10 милиона души отмениха учебните занятия. Засега няма съобщения за инциденти и пострадали.

Китайската метеорологичната служба прогнозира снеговалежът в централната и източната част на страната да продължи тази седмица, посочва ДПА.
Алексей Маргоевски/БТА