/ iStock
Смъртта на аржентинската актриса Силвина Луна, 34 г., вероятно е свързана с пластична операция, съобщи АФП. 

Силвина Луна е била манекенка и е имала изяви в телевизията. През 2011 г. се е подложила на естетическа корекция - поставяне на бустер в ханша и бедрата. Получила е възпаление и усложнения, хиперкалцемия, бъбречна недостатъчност. В крайна сметка е била хоспитализирана и е чакала за трансплантация. Силвина Луна е починала в края на август. 

Никое човешко същество не може да понесе подобно количество чужда материя в тялото си, каза в началото на септември Фернандо Бурландо, който е адвокат на семейството, след аутопсията на жената. Резултатите са показали, че в тялото е намерено голямо количество твърд материал, който се е "смесил" с тъканите. Хирургът на покойната Силвина Луна - Анибал Лотоски, известен като "лекаря на звездите" е осъден на 4 години затвор през 2022 г. по случая на Луна и на още трима пациенти, но е останал на свобода и има 5-годишна забрана да практикува. 

Друга знаменитост - танцьорът Мариано Капрарола, почина през август на 49 години след бъбречна недостатъчност и сърдечни проблеми. Той също е бил опериран от доктор Лотоски. "Докторът ми инжектира смърт", е коментирал Капрарола по повод бустера в ханша, поставен му от Лотоски. Полимерът метакрилат е причинил смъртта на Луна и Капрарола. Продуктът не се препоръчва за употреба в големи дози и се използва главо за костни и зъбни протези. 
 

Хирургът Максимилиано Гил Миранда, който практикува естетическа хирургия от 22 години, разказа пред АФП, че често пъти пациентите му показват снимка, на която искат да приличат. "Трябва да им се обяснява спокойно, че това не съществува, че снимката е ретуширана с филтри."

Цената на естетическите корекции пада и хирургията вече е достъпна за повече социални класи. Същевременно има навлизане на непрофесионалисти, коментира специалистът по образна диагностика Каролина Марилус, чиято работа се състои в използването на ехография, която помага на пациентите да разберат какво в действителност има под кожата им.
 
Розалия Благоева/БТА