Словакия спря втори блок в АЕЦ Ясловске Бохунице
Словакия спря втори блок в АЕЦ Ясловске Бохунице / снимка: БГНЕС

В навечерието на Нова година Словакия спря втория блок на атомната си централа "Ясловске Бохунице". Това стана в съответствие с поетите от страната ангажименти към ЕС преди присъединяването й към Съюза на 1 май 2004 г. Първия блок на централата беше изваден от експлоатация още през 2006 г.

Реакторите и в двата блока, които вече не работят, са съветско производство ВВЕР 440, тип V-230. Двата блока бяха пуснати в експлоатация през 1980 г. Сега Словакия ще бъде принудена да внася 20 процента от необходимата й електрическа енергия, след като дълго време беше износител на електричество. Брюксел настоя Словакия да затвори двата блока, защото смята, че не са безопасни.

Братислава оспори тези констатации, но прие условието. В "Ясловске Бохунице" има още два блока ВВЕР 440, от по-съвременния тип V-213. Те бяха пуснати в експлоатация през 1984 г. и 1985 г. Главният производител на електрическа енергия в Словакия, "Словенске електрарне", контролиран от италианската Енел, започна в началото на ноември изграждането на нови два реактора в словашката АЕЦ "Моховце". Предвижда се те да започнат работа през 2013 г. Проектът струва 2,7 милиарда евро. Изграждането им се забави с около 15 години, след падането на комунистическия режим в бившата Чехословакия и преди независимостта на Словакия през 1993 г.