/ iStock/Getty Images
Словакия ще отвори от следващата седмица магазините при ограничен капацитет за клиенти с отрицателен тест за COVID-19 като част от облекчаването на мерките, заяви днес министърът на финансите Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

Страната излиза от най-тежка си вълна на пандемията и се опитва да последва съседите си от Централна Европа, като отвори някои училища, търговски обекти и услуги. Същевременно тя ще ускори ваксинационната си кампания.

Миналата седмица Словакия влезе в спор с Русия, която призова властите в Братислава да върнат вече получените дози от ваксината "Спутник V" заради нарушения на договора, след като словашкият здравен регулатор изказа съмнения относно препарата.

Отстраниха чешкия външен министър, обявил се против руската ваксина

Според плана за облекчаване на антиковидните мерки Словакия ще отвори от понеделник също църквите, библиотеките, плувните басейни и зоологическите градини, но с намален капацитет, завиха на предавана по телевизията пресконференция министри.

Хотелите ще могат да отворят врати за ограничен брой гости, но ресторантите ще останат затворени. Ще бъдат позволени също пътувания извън окръзите на местоживеене.
За влизане в магазини, църкви и други места ще се изисква отрицателен тест за COVID-19.

Министрите призоваха хората да останат предпазливи.

"Ако не се справим с отговорността, която ще легне на плещите ни от понеделник, много бързо ще се върнем там, където бяхме през изминалите месеци", каза Матович.
БТА