Чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек
Чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек / БТА
Чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек е отстранен от поста си, съобщи чешкото президентство. Той заяви, че вижда политически мотиви в отстраняването си от проруския президент Земан, предаде Франс прес.

Томаш Петържичек се противопостави на използването на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V. "Сигурността и здравето на нашите сънародници са на първо място, преди всичко останало", каза министърът по повод решението на президента на Чехия Милош Земан.

От президентство обясниха, че Земан е прекратил правомощията на министъра, спазвайки Конституцията.

Томаш Петържичек, който е проевропейски социалдемократ, критикуваше и евентуалното участие на Русия в изграждането на ядрена централа в Чехия. Той влезе в конфликт с партийния си опонент, министъра на вътрешните работи Ян Хамачек, и по въпроса за контрола върху партията. И двамата се кандидатираха за лидерския пост, но в тази битка надделя Хамачек.

По-рано през деня Хамачек призова за оставката на Петържичек и каза, че партията трябва да говори в един глас с наближаването на парламентарните избори през октомври.

По темата с ваксините чешката телевизия съобщи, че Земан и премиерът на Словакия Едуард Хегер ще обсъждат на 15 април въпроса за евентуалното използване на руския препарат срещу коронавируса, предаде ТАСС.