Чешки министър подава оставка заради недостатъчната обществена подкрепа
Чешки министър подава оставка заради недостатъчната обществена подкрепа / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на отбраната на Чехия Александър Вондра обяви, че подава оставка заради липсата на обществена подкрепа за него, предадоха АП и ИТАР-ТАСС. Вондра е решил да се оттегли от поста, след като не е успял да спечели нов мандат като член на горната парламентарна камара - Сената - на изборите през октомври. „Изборите за Сенат показаха, че не се ползвам с достатъчно доверие сред избирателите”, каза той.

Премиерът Петър Нечас заяви, че Вондра е бил най-добрият чешки министър на отбраната през последните 20 години. Нечас окачестви оставката на Вондра като „загуба”.

Бившият дисидент и противник на комунистическия режим Александър Вондра бе твърд привърженик на установяването на близки връзки между Чехия и САЩ. Години наред негови политически противници го държаха отговорен за сключването на неизгодна сделка за аудиовизуални продукти през 2009 г., допълва БТА.

Вондра отричаше да е извършил нарушения и не му бяха предявени обвинения. Сега обаче той признава, че този скандал е помогнал за изборното му поражение през октомври т.г. Оставката на Александър Вондра влиза в сила на 30 ноември. Предстои премиерът Петър Нечас да номинира негов приемник на поста военен министър.