Членовете на европейския парламент единодушно изразиха възмущението и отвращението си във връзка с разкритията на "Пандора пейпърс" и разкритикуваха крайно неадекватната реакция на правителствата в продължение на повече от десетилетие, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

По време на дебат в пленарна зала с представители на Съвета и Комисията само няколко дни след публикуването на изтекла информация - последното от дълга поредица разследвания, документиращи избягването на данъци и данъчни измами - евродепутатите осъдиха правителствата на ЕС, че позволяват масово избягване на данъци поради неспособността им правилно да реформират остарелите данъчни закони.

Радев: Очаквам българските служби да не оставят неразкрити кутии на Пандора

Въпреки че няколко оратори отбелязаха ограничения напредък в подобряването на законите на ЕС, те също се присъединиха към останалите членове на ЕП, като обвиниха правителствата на държавите членки и Комисията, че правят твърде малко в продължение на твърде дълго време, за да отстранят пропуските, които са известни от дълго време.

По-конкретно, евродепутатите изтъкнаха иронията на факта, че финансовите министри са решили да извадят държави от и без това неамбициозния черен списък на ЕС с данъчни убежища в същата седмица, в която излязоха наяве "Пандора пейпърс". Според тях това доказва колко непригоден е този списък и колко спешно трябва да се актуализира процесът на съставянето му.

Те също така подчертаха, че трябва спешно да се сключи международно споразумение за данъчното облагане на предприятията и то бързо да бъде преведено в законодателството на ЕС.

Пеевски на разпит в ДАНС: За каквото трябва съм дал обяснения (СНИМКИ/ВИДЕО)

Накрая, много от евродепутатите изтъкнаха конфликта на интереси, пред който са изправени високопоставени политици, споменати в "Пандора пейпърс", като министри от ЕС или държавни глави, тъй като те също участват във форумите, които са предназначени да се борят с избягването на данъци и данъчни измами.