Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова властите по света да вземат допълнителни мерки за защита на жените от домашно насилие в условията на социална и домашна изолация.

„Насилието не е само по бойните полета“, заяви Гутериш в изявление и видео обръщение на няколко езика, подобен на призива му за прекратяването на конфликтите на света в условията на пандемията от COVID-19.

ООН прие резолюция за сътрудничество срещу пандемията

„За много жени и момичета заплахата е там, където те би трябвало да се чувстват най-безопасно – в собствените си домове. В последните няколко седмици социално-икономическият натиск и страховете нараснаха, и ние сме свидетели на глобално увеличение на домашното насилие“, предупреждава генералният секретар на ООН.

Гутериш призова националните правителства да вземат превантивни мерки срещу домашното насилие върху жените, като тези мерки да са част от стратегиите им за справяне с епидемията.

ООН: Светът изостава в изработването на координирани мерки в борбата срещу COVID-19

В Индия вече има двоен скок на случаите на домашно насилие още в първата си седмица на карантината в страната, по данни на Националната комисия за жените.

Във Франция случаите на домашно насилие са нараснали с една трета в рамките на седмица от националната карантина на страната, съобщават френските власти. В Австралия пък отчитат 75% скок на онлайн търсене за подкрепа на жертви на домашно насилие.

Гутериш апелира за „алармиращи системи“ в аптеки и хранителни магазини, както и безопасни начини жените да търсят подкрепа и да пускат сигнали, без техните насилници да разберат.
„Заедно трябва и можем да предотвратим насилието навсякъде, от бойните зони до домовете на хората, докато се борим да победим COVID-19”, добави той.