ООН
ООН / iStock/Getty Images
Общото събрание на ООН одобри резолюция, призоваваща към "международно сътрудничество" и "многостранност" в борбата срещу COVID-19, в първия текст, излязъл от международния орган от началото на избухването.

Резолюцията, одобрена с консенсус, подчертава също „необходимостта от пълно зачитане на правата на човека“ и че „няма място за каквато и да е форма на дискриминация, расизъм и ксенофобия в отговора на пандемията“.

ООН: Светът изостава в изработването на координирани мерки в борбата срещу COVID-19

Русия се опита, но не успя да се противопостави на резолюцията със собствен текст, който беше подкрепен от четири други страни.

Резолюцията на ООН подчертава централната роля на органа в световната здравна и икономическа криза. Тя бе внесена от Швейцария, Индонезия, Сингапур, Норвегия, Лихтенщайн и Гана и приета от 188 от 193-те държави, които съставляват тялото, заявиха дипломати.

Руският текст - който също обсъжда сътрудничеството, но включваше искане за общо премахване на международните санкции, разглеждани като спирачка за усилията на борбата с вируса - беше подкрепен от Централноафриканската република, Куба, Никарагуа и Венецуела.

За разлика от Съвета за сигурност на ООН, приетите от Общото събрание резолюции не са задължителни, но имат силна политическа стойност в зависимост от тяхната подкрепа.

Гутериш: Човечеството води война с COVID-19 и засега я губи


Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, коронавирусът е "най-предизвикателната криза, пред която сме изправени след Втората световна война". През миналата седмица  Гутериш предупреди, че ако светът не се обедини за борба с вируса, жертвите могат да са милиони.

На 23 март той призова за „незабавно глобално прекратяване на огъня“ за защита на уязвимите цивилни в зоните на конфликти от опустошенията на пандемията.

Малко държави обърнаха внимание на неговия призив.

„За съжаление, военните действия не стихват“, заяви Лаетиция Куртуа, представител на на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в ООН.

На Съвета за сигурност, който мълчи от началото на пандемията, петте постоянни членове (САЩ, Обединеното кралство, Русия, Китай и Франция) бяха разделени относно изготвянето на резолюция в подкрепа на призива на Гутериш.

Тепърва предстои да се вземе конкретно решение за нарастващото изостряне между 10-те непостоянни членове.

САЩ и Китай продължават да се сблъскват заради произхода на вируса, който за пръв път се появи в централнен Китай в края на миналата година, което Вашингтон иска да подчертае. Пекин и Москва, които имат право на вето, също не са склонни Съветът за сигурност - който е отговорен за глобалния мир и сигурност - да се заеме с въпрос, който досега е бил предимно здравен и икономически.

„Съветът пропусна възможността да бъде релевантен - по начин, който може да е спасяващ животи - през ранните етапи на пандемията“, заяви Стивън Помпър, политически директор на международния мозъчен тръст „Crisis Group“ и бивш директор на многостранните дела при президента Барак Обама.
 
БГНЕС