Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че светът изостава в изработването на координирани мерки в борбата срещу коронавируса, предаде ДПА.

"Все още сме доста далеч от нужното за ефективната борба с COVID-19 по света и да сме в състояние да се справим с отрицателното въздействие върху световната икономика и глобалните общества", каза той на виртуална пресконференция. Според Гутериш всички страни трябва да следват препоръките на Световната здравна организация за ограничаване на разпространението на вируса, тъй като има тенденция "всеки да върви по свой път".

По думите на генералния секретар на ООН няма "глобален пакет в помощ на развиващия се свят", а "мобилизацията е предимно в развитите (страни) в подкрепа на (собствените им) икономики". Ресурсите, достъпни за бедните държави, трябва да бъдат увеличени, като бъде разширен капацитетът на Международния валутен фонд и в центъра на вниманието трябва да са най-засегнатите, включително жените и хората в районите с военни конфликти, каза той.

Антониу Гутериш обяви, че ООН учредява "нов многостранен доверителен фонд за отговор на Ковид-19 и за възстановяване и подкрепа на държавите с нисък и среден доход". "Магнитудът на отговора трябва да съответства на мащаба на кризата", заключи генералният секретар на ООН.
БТА