Сключването на примирие между Израел и Хамас се отлага
Сключването на примирие между Израел и Хамас се отлага / снимка: БГНЕС

От канцеларията на израелския премиер Ехуд Олмерт съобщиха, че Израел не води никакви преговори за примирие с Хамас и няма намерение да преговаря с организацията. Олмерт заяви, че позициите на Израел по въпроса за отварянето на контролно-пропускателните пунктове на границата с Газа са известни на Египет.

 

„Израел няма да сключи споразумение за примирие с Хамас в Ивицата Газа, ако не бъде освободен израелският войник Гилад Шалит”, предупреди министър-председателят Ехуд Олмерт. Гилад Шалит бе отвлечен през юни 2006 г. и оттогава е в ръцете на Хамас.

 

Израелският вестник "Аарец"`съобщи, че в неделя Олмерт ще свика спешно заседание на кабинета по сигурността на страната относно промяната в хода на мирните преговори с Хамас и положението на селищата в Южен Израел, което е приоритетна тема за политиката на правителството.

 

Представители на Хамас, цитирани от вестник "Джерусалем пост" заявиха, че Израел е отхвърлил условието на организацията за година и половина примирие и настоява за неограничено по време споразумение за прекратяване на огъня.