Сирийските правителствени сили започнаха голяма офанзива в Алепо
Сирийските правителствени сили започнаха голяма офанзива в Алепо / БГНЕС, архив

Сирийските правителствени сили започнаха голяма офанзива в Алепо, за да си върнат районите, които загубиха през август, и почти са обкръжили контролираните от бунтовниците квартали на големия град в северната част на страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавни медии и опозиционни активисти.

Преди месец бунтовниците превзеха няколко военни училища южно от Алепо и си освободиха коридор към най-многолюдния град и някога икономически център на Сирия.

Обвиниха Русия и Сирия в използване на запалителни оръжия

Държавната информационна агенция САНА цитира неназован източник от армията, че силите на режима са превзели военна академия и продължават да напредват с цел да наложат почти пълна блокада на районите, контролирани от антиправителствени групировки.

Русия е готова за съвместни военни действия със САЩ в Алепо

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, който разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, потвърди новината и допълни, че бунтовниците са предприели контраофанзива.

На север от Алепо, боевете между подкрепяните от Турция сирийски бунтовници и джихадистката групировка "Ислямска държава" близо до град Ар Раи набраха сила днес.

Турция призова световните сили да "отворят нова страница" в Сирия

Вчера турската армия изпрати танкове в Ар Раи - ход, който определи като нов етап от своята операция за изтласкване на ИД от турско-сирийската граница. Късно снощи тя обяви, че бунтовниците са превзели 10 села в района на града от джихадистката групировка.

Самият Ар Раи, на който се намира на около 2 километра от границата с Турция, е под бунтовнически контрол.