Сирийският конфликт вече е гражданска война, твърди служител в ООН
Сирийският конфликт вече е гражданска война, твърди служител в ООН / снимка: Reuters, архив

Започналият преди 15 месеца конфликт в Сирия вече е прераснал в гражданска война, в която правителството се опитва да си възвърне големи части градска територия, които са под контрола на опозицията. Това заяви директорът на отдела за мироопазващи операции на ООН Ерве Ладсу, цитиран от Ройтерс.

„Да, смятам, че можем да кажем това”, каза той в отговор на въпрос дали сирийската криза вече може да се окачестви като гражданска война. „Ясно е, че правителството на Сирия е изгубило големи части територия и редица градове, чийто контрол е поет от опозицията, и иска да си възвърне контрола над тези райони. Равнището на насилие силно нараства”, заяви Ладсу.

Най-малко 36 души, от които 24 цивилни, бяха убити днес в Сирия. Наблюдателите на ООН в Сирия заявиха, че по три от колите им е било стреляно близо до град Хафа в североизточната провинция Латакия, предадоха АФП и АП. „Наблюдателите на ООН, които се опитваха да отидат в Хафа се сблъскаха с разгневена тълпа, която обгради колите им и им попречи да продължат по пътя си. Тълпата, която изглежда бе съставена от местни жители, след това замери колите на ООН с камъни и метални пръти. Наблюдателите се върнаха обратно”, се казва в изявление на наблюдателската мисия на ООН в Сирия. В него се уточнява, че наблюдателите се опитват да посетят Хафа от 7 юни, но са възпрепятствани от насилието в района, допълва БТА.

Международният комитет на Червения кръст  също алармира, че обстановката в няколко района на Сирия бързо се влошава едновременно с активизирането на сраженията, съобщи Ройтерс. Това развитие не позволява да се реагира на нуждите от
хуманитарна помощ, заяви пред журналисти говорителят на организацията Хишам Хасан.

Международният комитет на Червения кръст, който е единствената международна организация, която е изпратила хуманитарни работници в Сирия, се опитва да открие стотици цивилни, за които се предполага, че са напуснали домовете си заради боевете в района на град Хомс, подчерта Хасан.