Сирийци спряха обиколка на наблюдателите на ООН към град Хафа
Сирийци спряха обиколка на наблюдателите на ООН към град Хафа / снимка: Reuters, архив

Сирийци попречиха на наблюдателите на ООН в страната им да стигнат до град Хафа в северозападната провинция Латакия, предаде АФП. Новината съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който се опасява, че силите на Башар Асад се готвят да нападнат този град.

„Жителите на село Шир, които подкрепят режима, попречиха на наблюдатели на ООН да стигнат до съседното селище Хафа, като легнаха на пътя, откъдето трябваше да минат колите на ООН”, уточни директорът на центъра Рами Абдел Рахман. Сирийската държавна агенция САНА обвини наблюдателите на ООН, че блъснали с колите си жители на Шир и ранили трима от тях.

Директорът на отдела за мироопазващи операции на ООН обяви, че международните наблюдатели край град Хала са били нападнати преднамерено, предаде Ройтерс.

Силите на режима ожесточено обстрелват Хафа. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за десетки ранени. Бунтовниците в обсадения Хафа се опитват да изведат от него цивилното население, след като САЩ предупредиха за възможно нападение и масови избивания в тази въстаническа крепост, предаде Ройтерс.

Двама бойци от сунитския град заявиха в телефонен разговор, че стотици бунтовници може да бъдат нападнати от сирийската войска с подкрепата на хеликоптери и танкове, отбелязва БТА. В началото на продължаващата осми ден обсада бунтовниците са изпратили цивилните на по-безопасно място, в покрайнините на Хафа, но сега тези зони също са под обстрел.

Франция също изрази безпокойство от подготовката на нови кланета в Сирия. Говорителят на външното министерство Бернар Валеро потвърди, че се водят френско-руски консултации, за да се намери дипломатическо решение на кризата. Директорът по политическите въпроси на френското външно министерство Жак Одибер утре ще посети Москва.

Междувременно и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън коментира, че ще бъде много трудно да се удължи след юли мандатът на наблюдателската мисия на ООН в Сирия поради липсата на напредък на място, предаде АФП. Сегашният мандат на мисията изтича в края на юли. „Ако през юли няма осезаема промяна, ще е много трудно да се удължи една мисия, която става все по-опасна за наблюдателите”, заяви Клинтън пред института Брукингс във Вашингтон.

САЩ се безпокоят, че Русия изпраща бойни хеликоптери на Сирия, заяви Клинтън, цитирана от Ройтерс и АП. „Поискахме от руснаците да спрат продължаващите оръжейни доставки за Сирия. Те от време на време казват, че не бива да се притесняваме, защото нищо от това, което изпращат, не е свързано с действията на сирийското правителство вътре в страната. Това е очевидно невярно”, заяви държавният секретар на САЩ. „Безпокоим се от последните информации, с които разполагаме, че от Русия е потеглила пратка бойни хеликоптери за Сирия, което би довело до значително изостряне на конфликта”, отбеляза Клинтън.