Сирийската армия обстрелва бунтовници в Дамаск, руски самолети не участват
Сирийската армия обстрелва бунтовници в Дамаск, руски самолети не участват / БГНЕС, архив

Силите на сирийския режим подложиха на интензивни бомбардировки вражески позиции в Дамаск и околностите му в опит да изтласкат бунтовниците, които контролират голяма част от столицата, предаде Франс прес.

Сирийската армия започна настъпление с помощта на руската авиация

"Тази сутрин армията започна военна операция с цел да разшири обезопасения район около контролираните от армията сектори", каза военен източник. Започнал е артилерийски и ракетен обстрел на квартала Джобар срещу отбранителни линии и центрове на бунтовниците. Сирийската авиация също е в действие, но не и руските самолети, уточни източникът.

На въздушен и артилерийски обстрел са били подложени и други бунтовнически позиции в околностите на Дамаск.

Сирийската армия започна сухопътна операция с руска въздушна подкрепа (ВИДЕО)

Източният квартал Джобар е бойно поле от повече от две години. Той е напуснат от местните жители, и боевете между армията и бунтовниците протичат основно в прокопани тунели или в развалини от сгради, където се крият снайперисти.

Мястото е стратегическо, защото е в съседство с площада на Абасидите, който води в сърцето на Дамаск и отваря достъп към Източна Гута, земеделски регион източно от столицата, който в по-голямата си част е в ръцете на бунтовниците. Армията многократно е опитвала да отблъсне бунтовниците от Джобар, но неуспешно. Тя редовно ги обвинява, че бомбардират столицата от този квартал.

Източник: БТА