Синът на френския президент се изказа критично за приятелката му
Синът на френския президент се изказа критично за приятелката му / снимки: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд трябва да се справи с поредното смесване на личния му живот с политиката, след като синът му Тома се изказа доста критично за спътницата му в живота Валери Трирвильор, съобщи Франс прес.

27-годишният адвокат Тома Оланд, захванал се с политика, изрече доста тежки думи по адрес на "мащехата" си, която на 12 юни предизвика смайване във Франция, вземайки в Туитър страната на противник на Сеголен Роаял на парламентарните избори.

Съперничката на Никола Саркози за президентския пост на изборите през 2007 г. Сеголен Роаял има зад гърба си 30-годишен съвместен живот с Франсоа Оланд. Двамата имат четири деца. Тома е най-големият. Това, което не одобрявам при туит-съобщенията, е че намесват личния живот в политическия, заяви Тома, цитиран от седмичника "Поан". Заболя ме заради баща ми, който така ненавижда да се обсъжда личния му живот, казва той, подчертавайки, че случилото се е унищожило имиджа на нормален президент, който Оланд е изградил.

"Знаех, че някой ден тя ще направи нещо, но не очаквах толкова грозен удар. Това е изумително", отбелязва Томас, допълвайки, че баща му бил слисан от туита на приятелката си.

Младият мъж побърза да обясни, че думите му, цитирани в медиите, са били изопачени, извадени от контекста, или са от неофициален разговор, но този опит за заглаждане на неудобната ситуация не разсея смущението на властите от това ново изпитание за политико-сантименталния триъгълник, включващ президента, предишната и настоящата му партньорка, предава БТА. "Този случай е зад гърба ни", беше единственият коментар от страна на правителствената говорителка Нажат Вало-Белкасем. Обективно погледнато, повече няма какво да се каже по него, добави тя.

След скандала с въпросния туит, присъствието на 47-годишната журналистка Валери Трирвильор в публичното пространство е много дискретно - тя не дава интервюта, появява се извънредно рядко, не придружи президента в чужбина нито на срещата на върха на Г-20 в Мексико, нито при посещението му в Лондон във вторник, когато той се срещна с кралицата.

Според френските медии завръщането на Трирвильор на обществената сцена е планирано за 14 юли, когато се очаква тя да бъде до държавния глава за традиционния военен парад на "Шан-з-Елизе" по случай националния празника на страната.