Силни ветрове и торнада вилняха в американския щат Небраска
Силни ветрове и торнада вилняха в американския щат Небраска / снимка: Reuters

Силни ветрове в Средния запад на САЩ породиха най-малко две торнада в централните райони на щата Небраска, нанесоха щети на жилищни сгради и доведоха до дерайлиране на железопътни вагони, предаде АП.

От Националната метеорологична служба съобщиха, че две торнада са връхлетели през изминалата нощ западната част на града Норт плейт в Небраска и са повредили няколко къщи. В една от засегнатите сгради е останал блокиран човек с наранявания, който впоследствие е бил спасен. Стихията е станала причина и за излизането от релсите на най-малко 15 ж.п. вагона.

По данни на метеорологичната служба друго торнадо е нанесло щети на жилища от град Валънтайн, Небраска, в северната част на този щат, както и в Южна Дакота, пише БТА. В западните райони на Оклахома силните бури и торнада са засегнали електропроводи. Засега няма съобщения за пострадали хора.

Метеоролозите очакват днес стихиите да се преместят на изток, като обхванат зона от Източна Небраска и Западна Айова чак до южните области на Тексас, посочва АП.